28 oktober 2021 
4 min. leestijd

Hoe ga je om met eenzaamheid die impact hebben op je relaties

Hoe ga je om met eenzaamheid die impact hebben op je relaties

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met eenzaamheid op verschillende momenten. Eenzaamheid is er in verschillende vormen. Zo kun jij je eenzaam voelen binnen sociale contacten, bij de mensen om je heen maar het kan ook zijn dat jij je emotioneel eenzaam voelt.


De afgelopen jaren heb ik situaties meegemaakt waarbij ik ook ervaarde dat ik me best wel eenzaam voelde. Ik denk dat veel ondernemers dit van tijd tot tijd ook wel ervaren.In het ondernemerschap ben je natuurlijk bezig met veel verschillende dingen en vaker op jezelf aangewezen. Al helemaal wanneer je nog niet met een team werkt of nog weinig mensen om je heen hebt verzameld. Dit kan dan best een eenzame journey zijn. Ik heb deze blog geschreven omdat ik met je wil delen hoe ik dat in de afgelopen jaren heb aangepakt. 


Als ik terugdenk aan vroeger en de tijd met mijn vrienden merkte ik op een gegeven moment dat ik steeds meer afstand nam van de groep. Ik merkte ook dat ik daardoor ook steeds minder uitgenodigd werd. Dat deed me wel wat. Wanneer je groeit als mens ontdek je steeds meer nieuwe dingen maar laat je ook dingen en soms mensen achter. Dit is niet altijd fijn, maar wel een onderdeel van het proces.


Om hiermee om te gaan ben ik mezelf gaan vragen of het klopte dat ik mezelf eenzaam voelde. Klopt het wat ik nu ervaar of is het iets dat erbij hoort in deze fase. Ik heb het ook bespreekbaar gemaakt met mijn coach. Die vertelde mij dat ik sommige oude vrienden ontgroeid ben omdat ik andere behoeftes nodig had en dat is helemaal oké.


Wanneer jij sociale eenzaamheid voelt dan kun je daar zeker wat aan doen. Je kunt op zoek gaan naar een omgeving waar jij je wel goed voelt en waar je wel gelijke interesses mee hebt. Dat is ook wat ik de afgelopen jaren heb gedaan, ik ben mijn netwerk gaan vergroten. Ik heb mensen ontmoet waar ik mij goed bij voel en waar ik bij terecht kan. 


Weet dat het mogelijk is om het juiste netwerk om je heen te creëren. Zeker vandaag de dag is het heel makkelijk om in contact te komen met mensen. Stuur bijvoorbeeld eens een DM en zeg; “Ik vind jou zo tof, jij deelt zulke toffe dingen. Zullen we een keer een kopje koffie gaan drinken?” Zo simpel kan het soms zijn. Op deze manier heb ik ook een van mijn beste vriendinnen ontmoet.


Ze is degene die ik alles vertel en waar ik ook mee over ondernemerschap kan praten omdat zij dezelfde interesses deelt. En dit is wat veel ondernemers missen, iemand waar jij je interesses mee kan delen want dit is heel fijn om te hebben.


Het kan ook zijn dat jij een emotionele eenzaamheid voelt, ga dit gevoel dan verder onderzoeken. Ga voor jezelf na wat je dan precies ervaart. Wees liever tegen jezelf en kijk echt naar wat jij nodig hebt. 


Ga er lekker mee aan de slag en deel welke inzichten jij hieruit hebt gehaald. Deel het op je socials zodat ook jij hier impact mee kan maken :) 

Over de schrijver
Jij hebt als coach een verhaal te vertellen. Ik help je dit te vermarkten en te verkopen in strategische sprintsessies, waardoor je met zelfvertrouwen een succesvolle online business bouwt.
Reactie plaatsen